RSS 2.0 Powered by BlogSoft

Er det synd på de rike?

Nettavisen har lagt ut liste over de rikeste i hele Norge. Henger vi dem ut?

 

Få minutter etter at Nettavisen publiserte sin liste over de 800 000 rikeste i Norge fikk vi flere kommentarer og mail med innhold som kan oppsummeres med den ene kommentaren artikkelen fikk:

 Dette er bare kvalmt gjort mot de som har penger i Norge.” 

Det kvalmende er altså at vi forteller om de menneskene som har jobbet hardt i Norge for å skape arbeidsplasser, vekst og vært med på nyskapning. Slik som gründer av Horten Hus, Gunnar Horten.

 

I 1968 fikk han en forespørsel av Inger Hansen på Tretten om han kunne hjelpe henne med å bygge et hus. Gunnar Horten bygget den gangen hytter under en presenning hjemme hos seg selv. Når forespørselen kom fra enken Inger Hansen sa han ja til å bygge et hus, som også ble ferdig under presenningen hjemme.

 

I løpet av vinteren etter solgte han femti hus før han bygget et stort produksjonslokale og i 1975 en større fabrikk på Fåvang. Selskapet omsatte for 96 millioner kroner i 2005, og Gunnar Horten hadde selv en inntekt på 27 millioner i fjor.

 

Jeg er imponert. Hadde vi hatt flere Gunnar Horten i Norge så hadde vi alle hatt det bedre. De godt over 10 millionene han betalte i skatt i 2005 gikk til oss alle. Nye veier, sykehus og skoler. Ved at en mann fra et lite sted arbeidet hardt og målbevisst.

 

Eller hva med Odd Reitan som har bygget opp sitt imperium ved å være målrettet og bevisst. Reitangruppen har til sammen nesten 2000 utsalgssteder i Norge med blant annet Narvesen, 7-Eleven, Rema 1000, Spacworld og Pressbyrån i Sverige. Jeg vil ha flere Odd Reitan.

 

Over hele Norge er det gründere, investorer og hardt arbeidende mennesker som skal være stolte av den plassen de har over Norges rikeste.

 

”Dere henger ut de rikeste, det er synd på dem” stod det i en e-post vi fikk.

 

Nei, det er ikke synd på Olav Thon som har en formue på over en milliard. Personlig misunner jeg ham den økonomiske friheten han har, men han har fått den ved hard jobbing.

 

Er det synd på noen er det alenemødre, barn og fattige som må stå i matkø i verdens rikeste land.

 

Ikke de rike.

 

Et godt norsk uttrykk er ”øyet som ser.” En liste over de rike kan kanskje i dette landet hvor mange sier at misunnelsen er sterkere enn kjønnsdriften, være å henge ut. I andre land ville man sett på listen som en oversikt over de som har lykkes og gjort noe riktig.

 

La oss få flere Gunnar Horten, Olav Thon, Odd Reitan og Karl Ragnar Rimfeldt i Norge. Og all hyllest til de som har klart å komme seg på vår liste.

Kommentarer:

Postet av: espen
og poenget ditt var...? Skulle dette liksom være et forsvar for å publisere skattelister tror jeg dere i nettavisen skal tenke dere litt om. pressens populisme er faktisk verre enn frp's når det kommer til egne prinsipper. kan man ikke bare si like ut at man trenger lesere, og skattelister, bikinibilder og idol-tone saker er populært - men kom for guds skyld aldri med den forslitte klisjeen av at dette faller inn under pressens samfunnsoppgave!
27.10.2006 @ 14:34
Postet av: Berit
Jeg synes det er feil å publisere ligningen for folk som har noen få millioner i formue. Mange av de som har 3-4 millioner kr i formue har langt mindre reell formue enn mange av dem som har null i formue, og det er Nettavisen vel vitende om, og da trenger man ikke la det se ut som om disse er blant de 50 rikeste i kommunen. Skal man første publisere slikt kan man heller ta for seg de som har 50-100 mill. eller mer. I stedet for å lage slike lister kunne det heller være interessant å få vite hvorfor aha-guttene, i hvert fall de to som bor i Norge, stadig har null i formue. Med de inntektene de har hatt gjennom flere tiår synes jeg det er rart at jeg med en inntekt under gjennomsnittet skal komme på rikingslisten fordi jeg har brukt mindre penger enn gjennomsnittet mens de som har hatt kjempeinntekter har null i formue. Har de gitt bort mesteparten av det de har tjent, har de et svært høyt forbruk eller er det skattereglene som gjør det slik?
27.10.2006 @ 17:26
Postet av: RuneG
Hva jeg har i formue og inntekt er en privatsak mellom meg og skattefuten. På samme måte er det en privatsak hvor jeg handler mat, hva jeg ser på TV og hva jeg tenker.De flittigste brukerne av ligningslistene er innbruddstyver, svindlere, såkalt veldedige organisasjoner, telefonselgere og psykotiske jantefantaster. Utenlandsk mafia bruker i økende grad også ligningslistene når de utarbeider planer for sine røvertokt i Norge.Det finnes neppe noen oversikt over hvor mye kriminalitet som har skjedd på bakgrunn av disse listene, men det er liten tvil om at hardbarkede yrkeskriminelle bruker disse listene for alt de er verdt. Det er tross alt mye enklere for en kriminell å finne informasjon på internett istedenfor å måtte gjøre research på gamlemåten.Takk kjære journalister for at dere skaper spenning i hverdagen!
27.10.2006 @ 23:44
Postet av: JX
Jeg klager ikke over at dere publiserer tallene, men jeg lurer vel på hvordan dere kan hevde at dere har de 800.000 rikeste i Norge registrert. Hvordan vet dere at dette er de 800.000 rikeste når dere ikke har det komplette tallgrunnlaget?
27.10.2006 @ 23:57
Postet av: kongen av queens
Smiler litt av denne saken hvert år. Syns alle økonomiske forhold skal være offentlige i norge. Slik får vi vite at Car Ivar leker vaktmester for å tjene penger på boligsalg, slik ser vi korrupsjonen i næringsliv og politik og slik ser vi en umoral som kan måle seg med de værste. Vi får vite at Røkke trenger å ta ut 1,5 milliarder i utbytte, vi ser hvor penger går og vi får vite om fallskjermer.Så ser vi at mange gråter for sin syke mor og forteller rørende historier om store mennesker som bygger landet og sysselsetter tusener av arbeidere. Så sutres det om de virkelig fortjener å "henges ut" siden de er så flinke å skaper arbeidsplasser. Hva med alle de arbeiderene som har skapt disse formuene som ofte ødsles på fantasibiler, fantasihytter, private fly og selskaper hvor elton john synger bursdagssangen. Da skal vi føle takknemlighet for at vi aller nådigst får lov å arbeide for disse? Siden de sysselsetter arbeidsfolk skal de få holde alt sitt hemmelig? Nei offentlighet om alt dette er veldig bra. Mange er flinke, arbeidssomme og skikkelige mennesker, mens andre bare skor seg på andrees elendighet. Nordmenn ser forskjellene. Vi vet at noen bare kjøper våres gjeld og selger den svindyrt videre, mens andre faktisk arbeider for pengene sine og har voært heldige, flinke og hatt rett timing. Sutrekoret klager selvfølgelig og påstår at vi fikk tyver i hagen fordi skattelistene viser at vi har penger. Smiler litt av slikt når de bor på gods, kjører biler som koster mer en hus og viser hjemmene sine i se og hør. Store forskjeller vil alltid medføre en risiko. Norge er og har vært ett skatteparadis for næringsinntekter og det er faktisk ikke rettferdig. Tanken var nok at om selskaper kan bygge reserver vil det sikre arbeidsplasser og sysselsetting, men det er bare i reklamen fra høyre den verden eksisterer. Sannheten er vel mer kynisk kapitalisme og flytting av verdier og arbeidsplasser utenlands. Så er spørsmålet kanskje i mitt lille hode: hvorfor skulle de være bedre enn vår egen regjering. De flytter jo formuen vår utenlands, de investerer da i utenlandsk industri, merkevarer og verdipapirer. Alt mens arbeidere og eiere, for vi eier da virkelig våre naturressurser vi vanlige nordmenn, kjører rundt på dårlige veier, ser skoler råtne ned på våre barn, våre eldre får ikke en skikkelig alderdom, våre handikappa har det dårlig og barn står i matkøer sammen med narkomane uteliggere som aldri heller får hjelp til ett verdig liv. Når så disse rike menneskene gir vekk noen usle kroner til gode formål får de avskrevet dette på skatten. Dette gjør de likevel sjelden. Røkkemannen vår kunne f.eks bygget ett eldrehjem istedenfor noe av det tullet han bruker overskuddene sine til. Olav thon kunne laget ett behandlingshjem for narkomane og spetalen og kompani burde tatt vare på noen gjeldsslaver hvert år. Heroinister kunne fått metadon og handikappa ett verdigere liv. Mange ting er bra i norge og mange ting er flaut.
28.10.2006 @ 07:08
Postet av: Steinar
Offentliggjørings av ligningslisten har ingen funksjon da fradrag av ymse slag gjør at opplysningene har null verdi reelt. Såkalte kalkulatorer som skal vise hva slags intekt som ligger bak gir heller intet riktig bilde - det har jeg testet på egne tall.Hva står så igjen som begrunnelse? Jante, jante og atter jante. Jeg har ingen høy inntekt eller formue, men misliker sterkt at disse tallene er offentlige - både fordi de gir et galt bilde og fordi jeg ikke ser noen fornuftig begrunnelse.Endringen kommer nok ikke før noen som har fått tallene sine blåst av gr. tastefeil (det skjer hvert år) blir ranet og skadet....
28.10.2006 @ 11:02
Postet av: otto
poenget er vel at dette bare skaper mer misunnelse i norge...og alle sosialister får enda mer å klage for. men det er jo slikt norge er bygd opp. ingen skal få lov til bli rike på ærlig arbeid. om dem ikke har vunnet pengene i lotto da, da er det liksom helt greit
28.10.2006 @ 12:08
Postet av: VanArt
Figurerer selv ganske høyt oppe på disse listene, og synes egentlig det er ganske kult :-)Det har vel aldri vært noen tvil om at de eneste aksepterte rikingene i norge er lotto-millionærene. Arver man penger, er man født med gullskje i munnen, og bygger man opp formuen på egenhånd, ja, da er det arbeidernes ære og ikke din. Jeg er født og oppvokst i fattigdom, noe som gjerne tvinger deg til å klare deg selv fra du er liten av. Når de andre ungene fikk penger av foreldrene til allverdens ting, måtte jeg gå med avisene om morgenen for i det hele tatt ha råd til å ta skolebussen til ungdomskolen (nei, dette er ikke de harde 40-åra, jeg er noen-og-tredve). Etter noen gode idèer, masse hardt arbeid og en vanvittig risiko, har jeg nå bygd opp et selskap med over fem hundre ansatte. Når man så har kommet i en slik (heldig) situasjon, og faktisk har mer enn nok penger på bok, hva er da galt ved å bruke pengene? Samfunnsøkonomisk er det vel bedre at jeg bruker 30.000 på en maler, enn at jeg maler huset selv? Og hvorfor skal jeg kjøpe en bil som koster minst mulig, når jeg kan kjøpe bilen som er sikrest (og som selvfølgelig også er miljøvennlig)? Og ja, det finnes leketøy å kjøpe blant de som har god råd og. For de fleste er ikke livet bare et spørsmål om å overleve, man skal gjerne også leve. I mine yngre dager kunne jeg drømme om og spare i månedsvis for å f.eks kjøpe en SodaStream brusmaskin. Helt idiotisk med tanke på prioriteringer, men det var akkurat slike ting som ga det riktige puffet i livet. Ja, jeg har "ødslet min formue på fantasibil" (fellesskapet v/staten tok riktignok brorparten), men det er fordi dette har vært min sodastream-fantasi siden jeg var 12 år. Man kjøper forøvrig ikke sånt for å bli sett - tro meg, det er særdeles ubehagelig å kjøre en slik bil i Oslo sentrum en hvilken som helst kveld.
28.10.2006 @ 22:35
Postet av: Abraham
Tror åpne skattelister på internett vil forsvinne innen to eller tre år... Hvorfor? Fordi dagens regler ble unfanget før internett, og fordi internett har påvirket hvordan reglene fungerer. Tipper man vil se en mer restriktiv ordning der det fortsatt ER mulig å få innsyn i enkeltpersoners skattetall, men der man kanskje må gjøre noe litt mer aktivt for å få tak i tallene.
29.10.2006 @ 12:08
Postet av: JT
Det verste med Netavisens ekstreme hunger etter fokus på skattelistene, er den patetiske dobbelmoralen de fremviser. I steden for å komme med hyklerske argumenter for hvorfor de ønker å gjøre det, er det vel bare å være ærlige på at de ønsker å tjene penger på den grafsingen de fyrer opp under!
29.10.2006 @ 15:07
Postet av: Pål
Skattelistene er statens måte å få folk til å passe på hverandre. Så det ikke undrages skatt...
29.10.2006 @ 15:15
Postet av: skrue
herregud for noen tapere. folk som ikke har initiativ eller evne til å bygge noe selv liker å sjekke hva naboen tjener. get a life. "La oss ta de rikingene, de er slemminger fordi de har mer penger enn meg." ROFL - som sagt: tapere!(det inkluderer misunnelige journalister som vet at de aldri noensinne vil kunne legge seg opp en formue)
29.10.2006 @ 23:46
Postet av: Demokratibygging
Offentliggjøring av inntekt og eierintresser er en av de viktigste byggesteinene i et demokrati. Økonomiske forhold skal være gjennomsiktige slik at en ikke trenger å være i tvil om motivene til personer som har politiske verv, eller ønsker å gjøre ting som er av politisk/samfunnsmessig betydning. Gjennomsiktigheten gjør det også enklere å forholde seg til habilitetsregler og avsløre korrupsjon.Enkleste måten å skjønne dette er jo bare å forestille seg det motsatte. Man ser jo stadig episoder der personer og firmaer prøver å dekke over utbetalinger og økonomsike forhold. Ikke fordi de ikke liker det men fordi forholdene setter flere personers motivasjon for hvordan de handler i tvil.
30.10.2006 @ 08:13
Postet av: Abraham
"The most important human right, is the right to be left alone"Abraham Lincoln
15.11.2006 @ 13:21
Postet av: degli
Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli
19.02.2007 @ 08:06
Postet av: virgilio
Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio
23.02.2007 @ 04:01
Postet av: cavalli
pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.flryanair.org/cavalli
25.02.2007 @ 01:04
Postet av: lesbo
Ich fand gute und wichtige Informationen - dir zu danken. http://www.canaxe.org/lesbo
28.02.2007 @ 10:26
Postet av: Ole Olsen
Jeg er enig i at Norge trenger flere sike som Gunnar Horten, men ikke flere personer som har milliarder i formue og null i inntekt.

Det er ikke slike som Horten folk flest reagerer på. Mange operere også i år etter år som nullskatteytere.

Årets skattelister har nok bidratt til å åpne øynene hos finansminister Kristin Halvorsen for at det er store skattehull i de norske skattereglene som tilgodeser de aller rikeste i landet.

Hun vil nok klare å tette de største skattehullene, men erfaringsmessig lages det samtidig nye skattehull av og for "sine egen".

Hensikten er alltid tette så mange skattehull at man kan få færre nullskatteytere og milliardærer som kan operere med null i inntekt.

Men når skattelistene legges ut etter at skattehullene er tetter,

vister skattelistene at ny skattehull er etablert og landets rikeste har null i inntekt og/eller skatt.

Når jeg i går var ikke og sjekket skattelistene, man det mange milliardærer som hadde nul i inntekt.

Men da jeg idag var inne for å sjekker skattelistene på nytt, har de fleste plutselig fått inntekt???

At så mange av landets milliardærer kan operere med null i inntekt viser vel at det norske skattesystemet er pil råttent og modent for gjennomgang.

Men jeg tviler sterkt på at finansministeren klarer å få de sine overbetalte og formuende undersåtter

i Finansdepartementet ( mange fra vestkantmiljøet i Bærum) til å iverksette tiltak som går ut over egen lommebok.

En undersøkelse som ble foretatt fra noen år tilbake, visste vel at rekruteringen til Finansdepartementet (og andre departementet) stort sett skjedde av om blandt Oslo som har gått på de samme skolene, hatt unger i de samme barnehagene, deltatt i samme lokalmiljøet etc.

Jeg har ikke hørt ett eneste ord om at regjeringen vil gjøre noe med denne saken som etter min mening er en trussen mot vårt demokratiske system.

Europas fremste korrupsjonsjeger advarte i går mot alle disse usynlige og skjulte nettverkene.

Kari Breirem sa seg enig i dette.

Hun fikk som kjent sparken for å ha avslørt tette/betalte? bånd mellom næringslivet og politikken.

Hvorfor setter ikke regjeringen ivert sterkere lut mot de skjulte nettverkene og den korrupsjonskulturen som finnes i offentlig og privat forvaltning?
13.10.2007 @ 07:25

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post: URL: Kommentar:

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2492264


hits